Ny sponsor, ny navigationsdator, nya batterier. Ny SPÄNNANDE läsning m.fl.

Det börjar närma sig nu!

Arvika Montage AB har sponsrat oss med två nya AGM-batterier till våran nya förbrukningsbank, vilket vi är hjärtligt tacksamma för.

Våran batteribank består nu utav 3x70ah agm batterier i förbrukarkretsen, och ett 75ah marinbatteri för i motorkretsen. Vi funderar dock på att utöka med ett ytterligare batteri i förpiken för att slippa dra jättekablar till vårat ankarspel, om vi nu vill använda elfunktionen. Det tror jag kan vara trevligt när man behöver ankra om för femte gången.

DSC_0034

Allmän elinstallation är också uppfräschad med nya 16mm2 kablar till elskåpet för att slippa spänningsfall, förut var det nog 6mm.

Jordplinten bestod av ”sockerbitar”. Nu med ordentliga strömskenor och de flesta onödiga kablarna borta. Notera AIS enheten, båten finns numera på marinetraffic. Dock inte på heltid förens vi fått upp solpaneler.

DSC_0036

Den ”gamla elcentralen” är i såpass gott skick så den får vara kvar.

DSC_0037

Sådan här elkopplingar gör dock ont i mig. Så här såg matningen ut till hyffsat nya säkringspanelen.

DSC_0040

 

Navigationslösning

Vi har även löst situationen med de elektriska sjökorten. Vi har valt att köpa minidatorn Raspberry Pi 2 som vi kör ett linuxbaserat operativ system på. Datorn drar cirka 0.5-1 A.

Där har vi installerat open cpn, vilket flyter på helt OK med vektoriserade sjökort.

För att få in gps och ais positioner så var det bara att ansluta våran ais enhet som har usb anslutning. Så vi har torrnavigerat i hamnen än så länge. Men det känns som det ska funka fint!

Innan vi kostade på en skärm så fick vi bära ner den enda skärmen med hdmi vi hade ner till båten för funktionstest med inkopplad ais.

Instagram

 

Vi kände att 40″ dock var allt för strömkrävande och otympligt, så det landade på den minsta/billigaste skärmen vi kunde hitta. 22″ led, drar cirka 21w aktiv, men eftersom vi har naven på separat dator så går det ju att ställa den i standby när vi inte kikar på den! Så det känns fortfarande overkill, men numera lever vi efter filosofin ”Go big or Go home”.  +Att man ser den klart och tydligt från sittbrunnen också!

2015-05-28 17.31.59

Våran kompass har även fått nya svindyra packningar från england, dock så har jag hittat ytterligare läckage som ska svetsat/lödas i helgen.

DSC_0052

Mamma har även hängt upp de nya gardinerna hon har sytt. Obs, Ej de blommiga!!!

2015-05-23 17.53.09

 

På tal om nya saker så har vi även gjort nya packningar till vattentankarna, när vi var klara med det och städat hela båten fick vi äntligen testa de nya dynorna utan plasten. Vilken skillnad. Blev som en helt ny båt. Här bjuder vi på en halvtaskig mobilbild som inte alls gör dem rättvisa. Perfekt passform.

 

DSC_0056

 

Självklart så fixar och donar vi med saker hela tiden, även om undertecknad nu börjat arbeta heltid igen nu de sista två månaderna innan avfärd…

Vi får avsluta dagens inlägg med en cliffhanger från i fredag.

Jag var på besök i Glava, vad hämtade vi där?

DSC_0053

/ Kapten Solstråle

 

3 reaktion på “Ny sponsor, ny navigationsdator, nya batterier. Ny SPÄNNANDE läsning m.fl.”

 1. Ahoj kapten
  Cattan går bra . Hårdtestat både i vänern och kategatt. Nice elektronik ni fixad.
  Kommer följa resan . Kul att träffa dig.
  peace

  1. Hallå Jo!
   Fan vad gött, har ni kommit hem till öland ännu? Grymt att du följer oss. Det var kul att träffa dig med, hoppas allting gått bra… Hade!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *