Allt sen dess, tills nu.

Det har inte hänt så mycket sedan sist, min axel har få bli bättre och jag slipper nog operation, bara jag som är en klenis som behöver träna mer.

IMG_20150413_104502

Vi fick i början av april hem ett vindroder som vi köpt nytt från England. Det blev tillslut ett Neptune Vindroder, som var betydligt billigare än de kända märkena. Men jag hoppas det funkar lika bra då det ser och känns väldigt robust ut. Lite som en Windpilot pacific kopia.

Vi har även köpt en begagnad radar som vi väntar på att få hem.

Vinscharna som har fått sig en översyn blev helt rengjorda och insmorda med marinfett.

IMG_20150426_142544

Vi köpte dyneema fall till stor och genua samt spinnakerfall i polyester under båtmässan. De har vi nu fått lära oss att splitsa och det var inte helt lätt. Det var ett rent helvete att få tillbaka kärnan i höljet men med hjälp av det uppsmorda vinsharna gick det på tredje försöket vägen.(kan rekomendera den här videon om ni ska lära er att splitsa: https://www.youtube.com/watch?v=pGbCr7hnGX8 )

Förutom småtjafs som återmonterats hit och dit så har vi fått både den nya vhf:en på plats, samt Ais-enheten som vi köpte i höstas. Återkommer med ais-länk när vi har sparkat igång den.

IMG_20150424_193801Båten fick även en ordentlig polering och vaxning så att friborden blev fina igen.

Bottenfärgen var vi tvungna att göra någonting åt också, det var var flera tjocka lager som lossat om vart annat. Sen vill vi ju ha färg som det förhoppningsvis inte växer någonting på heller.

IMG_20150501_204430

Första tanken var att kosta på en isblästring av botten då jag helst ville slippa att slipa. Men plånboken fick i slutändan bestämma och tanken: ”Har jag redan slipat över hundra timmar i vinter kan jag lägga 30-50 timmar på slipning igen”.

DSC_0040

Med lite hjälp var vi nerslipade till grundfärgen på 3 intensiva dagar.

DSC_0048

Sedan rollade vi på 3 lager bottenfärg som Åsa Romson inte skulle tvekat på att använda. Det känns bra att kunna hänvisa till våran miljöminister när vi ska måla botten på våra båtar.( Har förövrigt cirka 12 liter kvar om någon långseglare känner sig sugen på bra färg(endast för yrkesbruk ;)) Så förhoppningsvis slipper vi ta upp båten eftervägen med pga bottenmålning.

DSC_0050

Nu var det redo för sjösättning, men min traktorchaufför hade fått förhinder så nu var goda råd dyra, eller skulle bli dyrt att anlita firma för att flytta ut henne de 12 km till hemmahamnen. Efter att ringt runt hela min bekantskapskrets under söndagen med dåligt resultat så lyckade jag på måndagen få ta i en redig traktor i utbyte mot en smörgåstårta.

DSC_0622

Dock utan chaufför, men jag var själv helt lyrisk efter att fått dra båten dryga milen utan missöden. På vägen möter vi en kollega till mig som även hjälper till med lyft i hamnen, så rätt som det är är hon sjösatt!

DSC_0640

Nu när hon ligger i sjön har vi påbörjat invändig ”sanering”.

Fått igång motorn som startar lätt varje gång utan att behöva lufta när hon varit avstäng tack vare den nymonterade backventilen.

DSC_0648

Masten har vi även tagit ut och förutom att polerat, gått igenom all stående rigg.

DSC_0646

Kapat ut ett nytt fallutag till spinnakern och dragit om de nya fallen.

DSC_0052

Bytt trefärgslanterna mot en dubbel med både trefärg samt ankarlanterna, självklart med LED och nytt rostfritt fäste.

Även ny vhf antenn sitter på plats och de gamla defekta vindinstrumentena är borttagna.

En så simpel sak som att dra nya elkablar blev ett helvete då tidigare ägare hade fyllt kabelkanalerna med silikon och sikaflex, så vi fick gräva och hacka i en halv evighet för att ta oss igenom.

Imorgon väntar påmastning, sedan kan vi börja måtta in för targabåge och vindroder!

/ Kapten Romson

5 reaktion på “Allt sen dess, tills nu.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *