Vad gör ni om dagarna?

Atlanten behandlar oss troligtvis väldigt väl. Strålande sol, 7 meter per sekund och blankvatten, garanterat. Vi varit på seglande fot i drygt sex månader och befinner oss just nu mitt ute på Atlanten. Men vad gör vi egentligen om dagarna? Jag ska försöka sätta fingret på det genom att dela upp vårt äventyrliga liv i tre delar. När vi ligger i hamn, för ankar eller är ute på havet.

I hamn. När vi ligger i hamn vill vi gärna utforska stället vi är på. Eftersom vi har en tight budget gör vi det oftast tills fots och håller oss till sevärdheter som inte kostar pengar. Ibland unnar vi oss att hyra bil och åker runt på sightseeing. Gärna upp i bergen, det är kul. I perioder så tränar vi, löpning, styrka eller yoga. Det är i hamnar vi träffar andra härliga människor. Det är väldigt enkelt att ta kontakt med andra seglare, men säger bara ”Hej vart är ni påväg?” så kan konversationen rulla iväg i timmar. Vi använder också Tinder för att träffa folk, vilket har många gånger visat sig fungera oerhört bra. Seglarkulturen är extremt trevlig och vänlig. Man hejar alltid på sina båtgrannar som man möter på bryggan och småpratar gärna med tanterna utanför duscharna. Alla är vänliga och hjälps åt. Vi äter sällan på restaurang, men det händer att vi tar några öl och går ut och festar med nyfunna vänner. Att dricka öl i sittbrunn, hos oss eller hos våra vänner, är annars något vi gör ganska ofta. Ränna runt på stan och fixa saker till båten måste vi passa på att göra när vi är i någon större stad eller shoppa något vi behöver. Och såsom att tvätta, handla mat och andra nödvändigheter såklart.

IMG_2344_S7A9743 _S7A9325 _S7A9107

För ankar. Till skillnad mot att ligga i hamn är livet för ankar mycket mer avslappnande. Om vi ligger i en ankarvik utanför en storstad så kan det hända att vi åker in med Dolly titt som tätt, annars finns det inte så mycket att göra i land. För ankar gungar det ibland, ibland inte. Är det varmt kan vi bada i timmar, läsa böcker, snorkla, mecka med båten, pyssla, spela spel, spela gitarr, fundera på vad vi ska äta, baka och ro runt i cirklar. Det händer även att vi har middagsbjudning eller ror över till en annan kompisbåt i närheten för lite skvaller och gott sällskap.

Instagram IMG_2245

Under segling. När vi seglar har vi ett strikt schema. En person har kökstjänst under dagen, de andra delar upp dagen i olika vaktpass. Vanligtvis tre timmarspass. När man har vakt så ser man till att segelsättningen ser fungerar bra, att vi håller kurs och håller utkik. Innan näste man tar över har de en överlämning där de stämmer av läget. Kocken kliver av sitt kökspass efter middagen och är med på nattvakterna. Det är alltid någon vaken dygnet runt när vi är ute till havs. Vad vi gör när vi har frivakt, det vill säga när vi inte har vakt beror på hur mycket det gungar. Ibland är det bara 100% fokus på att hålla sig upprätt. Annars läser vi böcker, spejar efter delfiner och valar, tränar, har seriösa diskussioner om högst relevanta samtalsämnen. På nattvakterna brukar vi lyssna på poddar och spana på stjärnhimlen och marelden. Det finns mycket tid för att tänka och det känns inte alls trångt ombord som man kan tro, snarare tvärtom. Vyerna är näst intill oändliga och det är de som sätter gränserna.

_S7A8659 _S7A8556

Vi ska leva leva livet! /Emmie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *