Sådan son, sådan far

Det finns många tillfällen att använda uttrycket sådan far, sådan son om farsan och brorsan. Förra veckan var det dock dags att vända på steken. Sådan son, sådan far. Pappa Björn och sambon Lotta har skaffat segelbåt!! De hittade pärlan, en Beneteau Oceanis Clipper 343, på Öckerö utanför Göteborg och självklart var jag inte sen att bjuda in mig själv på hemseglatsen.

Jag slängde mig på tåget mot Trollhättan i fredags efter jobbet iklädd min nya seglarjacka och ett flin från öra till öra. Äntligen båtsäsong!!! Extrem taggad på segling och strålande sol som vädersajterna lovat. Båtägarna hade åkt tidigare på dagen för att påbörja turen och jag skulle hoppa på någonstans längs kanal.

2015-05-09 12.10.26

För er som inte är brukar vara på sjön, ska  jag berätta en hemlighet. Sjön har en egen tidzon. Eller snarare tidsdimension. Klockorna som vi till vardags kallar klockor fungerar inte som dom ska och den går heller aldrig rätt.  Med det sagt, förstår ni att det var svårt för att lista ut vilken tid Björn och Lotta skulle vara vart. Efter 2 timmars stros i Trollhättan tog jag en buss till Lilla Edet dit jag kom fram lagom till mörkret lags sig. Väl nere vid slussarna gick jag vilse i den svarta natten.  Till slut fick jag syn på lanternorna och efter några om och med kunde de plocka upp mig på ett kolsvart kaj. En underbar känsla att trött och kall få krya ner i den superfräscha båten med vattnet kluckandes mot skrovet.

2015-05-09 12.53.27

Lördag morgon bjöd på sol i några timmar iallafall. Vi var helt ensamma i alla sex slussarna, som vi slussade i som riktiga proffs.

vänernVäntan på broöppningar och slussar sinkade ner oss, och vi kom inte ut i Vänern vid Vänersborg förrän runt 18-tiden. Eftersom vi hade en bit hem siktade vi på att komma så långt som möjligt innan vi tog kvällen. Lika snopet som vanligt kom mörkret även denna afton. Men nog var natten extra svart den här gången..?

naven_spiken

Vi tog sikte på Navens fyr med Spiken som mål. En gästhamn vi känner till, men vägen dit är desto klurigare, en lång och trång farled (se bild ovan). Sa jag att plottern inte fungerade förresten? Kapten bakom ratten med sjökort i mobilen talade om för oss på varsin sida båten var och vad vi skulle söka efter. I snöglopp och utan vantar letade jag febrilt med ficklampan efter sjömärkenas reflexer. Sjukt spännande med nattnavigering som tog oss ända fram till hamn, där vi somnade ännu skönare än föregående kväll.
Det här med frisk luft sägs vara bra för kropp, själ, hud och ja ni vet allt. Men när jag tittade mig i spegeln på söndagsmorgonen kan man tro motsatsen. Svullen och knallröd i hela ansiktet. Väderbiten? Ja, du kommer inte närmare naturlig botox än så här.

2015-05-10 21.00.55

Efter en go frukost hissade vi segel och korsade Vänern med härlig lutning. Moln och regn höll oss sällskap ända tills det så småningom var dags att ta ner segla igen. Humöret var dock på topp ändå, och att glida in i hemmahamn med gassade sol var ett perfekt avslut.

Nu har jag värmt upp slussarna inför kommande äventyr, när vi tar samma väg i motsatt riktning i augusti. Tusan tack för att jag fick hänga på, och lycka till med nya båten! Kan knappt bärga mig tills jag får komma ut på vatten igen!!

 

/Självinbjudna gasten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *