Ny flagg, nya kanaler och 10 grundstötningar

Nu sitter vi här i båten, Emmie har precis ställt sig vid spisen och tillagar en troligtvis väldigt mumsig potatisgratäng, det är hennes mat dag idag. Vi har strålande solsken för tredje dagen i rad och värmen är påtaglig. Vi springer runt i bikini och bar överkropp och min hud är lite skär, precis som den brukar vara tidig sommar. Men ni kan vara lugna, jag har haft tröja på mig idag!

Så till veckan som varit, det har hänt endel, inte så mycket seglande eftersom vi bestämde oss för att ta den stående mast rutten, men mer om det senare. Som Emmie avslutade förra inlägget så var vi på Nordeney, där stannade vi i två nätter. Nordeney är en av många öar på den Tyska nordkusten, de går under namnet de Ostfriska öarna (typ iaf) sen har du de Västfriska i Nederländerna. På Nordeney finns det långa sandstränder, pensionärer och ett Netto Discount (även ett centrum och glass och sånt men det är lite mindre viktigt). Ö:n är också ett stort naturreservat så bara en liten del är bebodd om jag förstått det hela rätt. På Nordeney tog vi det lugnt, chillade, fixade massa med data saker och sånt behövligt då vi hade någorlunda med wifi om man gick upp till hamnkontret. Vi fixade även så antennkabeln inte kan åka ut något mer, så nu kan Timpan sova gott om natten då han ligger vaken ibland och lyssnar efter ljud. Vi passade även på att ta med en vagn och gå till Netto och handla lite mer proviant, då det vi handlade på Maxi börjar nu ta slut, och vi skulle ju lämna Tyskland och hade inte ens köpt öl än så det var ett måste. Jag passade även på att duscha med hjälp av hink på bryggan då duscharna hade stängt för rengöring. 

1S7A7248

_S7A7230

Så på Måndagen bär det av runt 14:00 för att vi skulle vänta in tidvattnet, men bestämde oss ändå för att ta det safe och gå runt öarna istället för emellan till öppningen av stående mast rutten. Med väldigt fin segling och vinden i röven så tog vi oss framåt på Nordsjön. Vi såg dock solen sjunka i väst och insåg att vi aldrig skulle hinna till Defizilj innan ungefär 3 på natten. Så istället för att hissa den Nederländska flaggan så gick vi in i Borkum. Med mörkernavigering och jag som stod vid rodret så försökte jag att navigera mig mellan de gröna och röda prickarna, samtidigt som jag undviker de snabba lotsar, färjor och fiskebåtar. Timoty tar fram vår strålkastare så vi ska se de prickar som inte är upplysta. Vi vet att vi måste vara inne innan midnatt i hamnen före det ska bli för grunt i öppningen. Hamnen ska det vara 2.2 meter när det är lågvatten så det ska inte vara några problem. Vi närmar oss öppningen och Timoty får ta över rodret, klockan är 11:30 det borde vara lugnt. Vi står och kollar på ekolodet samtidigt som vi håller andan. 1.4, 1.3, Timoty exakt hur långt ner sitter sensorn? Det kommer vi kanske snart få se svarar han. 1.2, 1.3 1.4 shit vi är förbi, okej vi klarar 1.2 det vet vi nu och hurrar. Jag och Emmie gör iordning med varsin tamp jag tar fören och hon aktern. Jag står och väntar när vi närmar oss bryggan, jag vänder mig om, men varför stannade du? Timoty kollar sig runt omkring: FAN jag tror vi gick på grund! Vi gasar för fulla muggar och absolut ingenting händer. Det verkar vara lera vi står i så det borde vara lugnt, vi får vänta på att tidvattnet ska gå upp igen. Vilket det ju gör var 6:e timme, så vid 3 borde vi vara loss igen. Timpan lyckas med ett vrål snyggt kast och vi har nu en tamp fast. Vi går och lägger oss, om jag känner Timpan rätt så sov han nog med ett öga öppet ända tills han vid 3 kunde gasa oss loss, och sen med mycket kraft kunde vi dra oss i sidled intill bryggan. Bottenfärg, vad är det bra för nu igen?

_S7A7264

Vid 7 lämnar vi Borkum efter bara ett få timmars sömn, nu skulle vi äntligen lämna Tyskland, ett nytt land väntar med nya möjligheter och en befolkning som är under 65 år skulle det visa sig! Vi seglar långsamt till Defizlj och mynningen av den stående mast rutten! Men vi hörde att man var tvungen att ha en liten bok på holländska med sig så vi fick ta en snabb tur i staden, där vi tillslut hittade boken, även lite glass och go käk fick vi med oss från affären. Med sikte på Groningen och massvis med broöppningar slussade vi oss in i kanalerna. Nederländerna är verkligen ett vackert ställe med de gröna ängarna och små kanalerna precis intill städerna och husen. Vi kommer fram till Groningen som är en studentstad, tar oss en snabb rek, men vi är så trötta efter gårdagen så vi somnar tidigt. Nästa dag så ger vi oss ut och handlar lite innan vi byter till den mer centrala hamnen. Emmie Tindrar till oss en middag hemma hos ett veganskt kollektiv, perfekt sätt att fixa middag på när det är ens matdag. Det blev en väldigt trevlig middag, och jag och Timoty som vanligtvis är skeptiska till den veganska kosten tyckte maten smakade förträffligt. Vi satt och tjatade ända till 2 på natten, men eftersom vi hade planerat att se vad Groningen (som vi lärt oss uttalas typ shoningen, ingenting uttalas som man tror här) hade att erbjuda by night, det var ju ändå student kväll, så tog vi oss en pommesstrut, övertalade Timoty att ta den lite längre vägen hem genom statskärnan för att se om det var några folk ute efter 2:30. Och om det var folk ute, det vimlade med folk, men den första baren vi gick till var nästan tom eftersom den stängde snart. Men vakten sa att de alltid har plats för tre svenskar eftersom de har de snyggaste tjejerna i världen, men vi fick häva ölen.

_S7A7317

Vi träffade en snubbe som visade oss runt på barerna, och medens Timoty gick hem med klaustrofobi klockan 4 från den full packade baren så fick jag och Emmie inte nog av den Nederländska ölen förens klockan halv 7, då efter lite konster i utomhusgymmet och gungande i den stora gungan i lekparken kunde vi sova sött.

Dagen efter så var vi tvungna att lämna då vissa broar stängde klockan 7 på kvällen på fredagen och öppnade inte förens på Måndag morgon. Vissa mer bakis än andra, nämner inga namn, host host Slems? 😉 Så bar det av klockan ett mot nästa stopp Zoutkamp, efter mest motorgång och lite segling i ungefär 8 timmar, men strålande solsken och bikini varmt väder så kom vi dit, och det visade sig att vi var bland pensionärerna igen. Det var Timotys Frying Friday och vi fick smarriga burgare med friterade pommes till. Som han utnämnde de bästa på resan, men det kan väl diskuteras 😉 Efter Zoutkamp bar det iväg mot en naturhamn mellan Dokkum och Leeuwarden, eller det var det som var tanken. Men som vi vet är tanken alltid god, och vi hittade ingen som var bra nog, eller som vi fick plats på förens ytterligare 10 broöppningar och efter att vi passerade Leeuwarden som verkade som är väldigt trevlig stad en solig Lördagkväll. Så ungefär 30 broöppningar, 9 grundstötningar, 10 väderkvarnar och två träskor senare så hittade vi en fin “naturhamn” för kvällen. Gratis är gott sa vi när vi efter en liten till grundstötning äntligen kom fram till “hamnen” som låg tätt intill en väderkvarn. Mer Nederländskt än såhär blir det fan inte. Vi hade ett fint magmamoment i hamnen innan vi gick på rek och fick se att det var även en Nederländsk hippie cirkus som tältade längre bort med två väääääldigt argsinta hundar. Kul tyckte vi och gick vidare in i djungeln, Timoty tänkte inte till när han skuttade igenom 20 meter av brännässlor och satt på gräset och såg ledsen ut när jag och Emmie som tog en omväg tillbaka mötte honom.

_S7A7430

_S7A7356

En trevlig kväll med spel, vin och OST.  Ja vi hade lyxat till det i affären på Zoutkamp och tänkte att vi var värda ett lördagmys. Nästa morgon, fixade vi till det i ankarboxen, städade lite och hade söndagsmöte innan det bar iväg mot nästa naturhamn. Efter ännu en grundstötning när vi skulle gå in till en hamn där vi tänkte att det blir en fin plats för kvällen, kunde vi denna gången inte gasa oss loss som de 9 innan. Utan vi fick ställa oss med svansen mellan bena och vinka på en motorbåt. Efter lite om och män kunde den trevliga familjen dra loss oss och så de fick en vinflaska som tack.

IMG_0714 _S7A7333

Nu är maten snart klar, vi har det fantastiskt och imorgon ska vi lämna kanalerna bakom oss. Trotts fantastiskt väder ska det bli skönt att segla lite igen. Det är även Nationaldagen imorgon  och Timoty är övertygad om att då ska man äta Tacos, och det är hans matdag och säkerligen en perfekt dag för tacos.

Good Riddance! / Lill Körva

5 reaktion på “Ny flagg, nya kanaler och 10 grundstötningar”

  1. Vilka härligt skrivna berättelser. Jättekul att läsa. Jag läser för mamma och mig. Vi hälsar till er alla. Kramar Anneli och Siv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *