Oooh Amsterdam!

Nu andas vi ut under mulen himmel i Scheveningen haven i Den Haag, Nederländerna. En doft av kanel har spridit sig från chaitéet. Ovanpå varje mugg ligger en slags hollänsk karamell-våffel-kaka, Stroopwafels, som värms upp av ångorna. Det är nämligen så den ska avnjutas. Med andra ord har vi passerat Amsterdam och ligger förtöjda i en stor hamn lite längre söderut på Nederländernas västkust. Men hur tog vi oss hit och vad har hänt sedan grillkvällen på den liten ö i änden av kanalen?
27547256792_73a3aa7023_h (1)

Det var Sveriges nationaldag så vi hissade en extra flagga i masten. När vi slussade ut den sista slussen ur kanalen Staande Mast route ut i sjön IJsselmeer var lyckan total. Äntligen skulle vi få segla igen! Lyckan varade inte så länge, då det slutade blåsa så fort vi hissat segel. Och i och med att vinden var så gott som obefintligt fylldes båten med tusentals knott. Och då menar jag verkligen tusentals. Hela däcket, vindskydden och kapellet var smockade med knott. Jag och Fia fick lite panik av alla jäklans knott så vi tog tillfället i akt och hoppade i sjön. Det slog oss att vi faktiskt inte var på havet då vattnet inte smakade salt. Vi simmade ikapp med båten som gled fram över ett stilla vatten i stadiga 0,5 knop.

27646974805_6d24b3a6f9_hIMG_0853

Vi hade två alternativ på vart vi skulle bege oss. Lilystad eller Enkhuizen. Efter att vi ändrats oss 5 gånger så valde vi den kortaste biten som skulle leda till Enkhuizen, som för övrigt skulle vara ett mysigare ställe enligt säkra källor. Så fort vi startade motorn startade även vinden så vi kunde glatt segla vidare. Timoty sa Tackolov för Nachonaldagen och bjöd på tacos för att fira. Enkhuizen var en superfin gammal fiskestad.

27547255352_2f003cfeff_hIMG_0792

När vi vaknade en härlig tisdagsmorgon siktade vi mot Amsterdam. Med spirade segel och klarblå himmel kunde vi inte göra annat än att njuta av tillvaron. På kvällen angjorde vi Sixhaven, en riktigt mysig hamn i centrala Amsterdam.

IMG_0886IMG_0810

När vi kom fram var det alltså tisdag. Nästa morgon var det onsdag den 8 juni. Vad är det för en dag? Är det en vanlig dag? Nej, det är ingen vanlig dag för det är Fias födelsedag HURRA HURRA HURRA! Det var min matdag, så jag smög så gott jag bara kunde upp för att först blåsa ballonger och sedan förbereda frukosten. Sofias vaknade inte alls i förväg där hon sover 5cm från pentryt… Det är inte lätt att smyga när man bor tre pers på 10 kvadrat. MEN! Hon fick en halvskön sång då vi försökte sjunga och inte bränna pannkakor på samma gång. I present fick hon något fint som hon hade pratat om tidigare när vi åkt förbi en stor ankarplats med massa feta lastfartyg. Zeeslag! Det är spelet Sänka skepp fast på holländska. Det uttals Si-slåtchsytfsugfh. Hon är än idag obesegrad i detta fantastiska spel. Hon fick även en fantastiskt kladdkaketårta med nutella och M&Ms på. I Amsterdam bor våra barndomsvänner Anna och Anton. Dom är också syskon och bor tillsammans. De bjöd med oss på finmiddag för att fira Lill-körva och visade oss Amsterdam by night. Så snälla som de är fick vi också tvätta alla våra kläder hos dem. Tack hörrni!!

IMG_0849

Även torsdag var en dag som hade anledning blåsa ballonger för. Vår första paying crew, Emma Billig, skulle nämligen mönstra på! Vi mötte henne på centralstation dit hon kom från flygplatsen. Hon kommer säkerligen gästblogga här framöver, så förvänta er lite inside info hur det egentligen är att segla med oss tre… Emmas första tur blev inte med Aela. Det råkade vara så att vi var lite lata och orkade inte gå hela vägen hem till Anna och Anton för att hämta all tvätt som vi hade tvättat, så jag och Fia blåste upp vår lilla dinge. Den är lite underdimensionerad för fyra personer men det gick bra så länge det inte kom några vågor. Ett problem var dock att Sixhaven ligger på andra sidan floden mot Amsterdam, så vi var tvungna att korsa den bland all färjetrafik. Några vågor gjorde oss blöta om byxorna. Men lite vatten har väl aldrig skadat? Det var riktigt mysigt glida runt i Amsterdams kanaler i vår egen lille jollen, där vi kunde åka under broar som bara är 1 meter höga (eller ja, låga).

Screen Shot 2016-06-18 at 10.28.35 PMIMG_0900

Vad gjorde vi mer i Amsterdam? Det var händelserika dagar. På fredagen gick vi vilse i stan, köpte lite saker vi glömt hemma, drack öl i en park, lagade mat hos Anna och Anton för att sedan köra en riktig utekväll! Vi var inte hemma förens väldigt sent. Eller tidigt på morgonen kanske man säger.

IMG_0905IMG_0910

På lördagen var det dags att lämna Sixhaven och Amsterdam, bakfulla och jävliga. Eller ja, några av oss i alla fall.. Hehe. Men denna ljuvliga dag var vi helt plötsligt 6 personer ombord! Anna och Anton skulle vara med oss över helgen. Sittbrunn var fullsmockad med andra ord. Det skulle bli en kort tur genom kanalen till IJmuiden. Halvvägs började vi alla bli vrålhungriga. Eftersom det var min matdag, gick jag ner för att förbereda en thaigryta med ris. Riset låg i kastrullen och jag tände gasolspisen. Samtidigt som riset kokade upp hackade jag lök, paprika och vitlök och öppnade ett par konserver som jag skulle ha i. Konstigt, varför kokar riset aldrig upp? Okej, jag tänder under stekpannan så länge. Stendöd. Fan. Gasolen är slut… Vi öppnade en chipspåse (går som medicin mot hunger ombord) och hoppades att de skulle ha gasol i hamnen när vi kom fram. Det var att hoppas på lite för mycket.

IMG_0936

En obligatorisk rek runt områden och faciliteterna är alltid ett måste när vi kommer till ett nytt ställe. Det fanns ingen gasol, men gissa vad vi hittade? EN ISMASKIN!! Vi har inte sett skymten av is på fem veckor. Hinkar fylldes. Vi frågade några lokals om gasol, som tipsade oss om en camping en bit bort. Vi har två gasoltuber ombord, en stor svensk och en lite mindre tysk. Vi bar med båda två. När vi kom fram var det stängt. Dock hade vi turen att receptionisten råkade cykla förbi, så det löste sig. I alla fall med den lilla flaskan.

En galet trevlig kväll med mat, COLA MED IS(!!!), brieost och kex. Nästa morgon lämnade vi tidigt för att segla mot Den Haag. Vårt mission var att lära Anna och Anton om segling. Men vinden svek. Lite motor och lite segling senare tog vi oss tillslut fram till Schevelingen, en stor hamn i Den Haag. Där låg lite Ocean race båtar bland annat. Vi vinkade av Anna och Anton och blev mottagna av en kvinna från Nederländerna vid namn Jenneke. Hon mailade oss när vi åkte iväg från Hammarö då hon har spenderat många somrar på campingen intill vår hemmahamn. Vi fick massa tips, nederländska specialiteter och bjöd henne på middag. Superkul, tack så mycket!!

IMG_0945

När jag började skriva inlägget var i Scheveningen, så det blir här inlägget också slutar. På grund av ett datorhaveri och dåligt wifi kom detta inlägget upp lite sent. Just nu befinner vi oss Zeebrugge, Belgien, och imorgon seglar vi vidare längs kusten. Men mer om det en annan dag!

/Emmie ”Slems” Nilsek

2 reaktion på “Oooh Amsterdam!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *