Däckrenovering del 2

Hej!

Innan vi drar igång med båtbyggandet kan vi säga att vi har haft besök vid båten, vilket alltid är kul! Bland annat så har Robert (http://projektjordenrunt.wordpress.com/) varit förbi och gett oss både ett och annat bra tips samt häftiga berättelser.

Vi har även haft besök av en dyntillverkare som nu har kommit och måttat hela båten! Vi längtar till att få se resultat, även om det inte blir förrän sjösättning!

Den 10 december åker även syskonen Nilsek och tar sitt första vaccin.

Nu är det dags för en uppdatering i båtbyggande, det har inte hänt jättemycket då jag har fått jobba en del, men det går framåt!

 

DSC_0399

I och med att jag tog bort balsaträet med såpass goda marginaler så var det klart för att plastas direkt. Så här pusslas det in divinycell som nytt distansmaterial.

 

DSC_0407

Efter fasning av omringad plast för bra vidhäftning samt en ordentlig rengöring så la vi för polyester samt en glasfibermatta för att divinycellen skulle sätta sig riktigt. När det härdat så la vi på rikligt med polyester så att det sjönk ner i alla springor samt lade 3 lager glasfibermatta ovanpå på däckslagningarna. Samt 4 lager uppe på rufftaket för att det skulle bli en jämn nivå.

 

DSC_0420

Denna plasten slipades sedan ner för att få en bra nivå utan konstiga nivåskillnader.

 

DSC_0403

Efter att sandwich konstruktionen var lagad så var det dags att gjuta igen alla skruvhål. Skulle uppskatta det till runt 1500 hål.

 

DSC_0404

Vi försänkte hålen med en försänkare för att plasten skulle få bättre vidhäftning. Vi droppade ner polyester, ett riktigt tidskrävande jobb då det fick göras minst två gånger i varje hål då plasten sjönk långsamt. Överflödig plast fick slipas bort.

Men med vetskap om Murphys lag så måste ju någon av dess pluggar lossa tillslut. Så för att använda både hängsle och livrem så valde vi att förstärka däcket och lägga plast över rufftaket, fördäck samt skarndäck bak till sittbrunn. Dvs så lägger vi två lager glasfibermatta över hela båten. Till min hjälp med det får vi tacka Anders för hjälpen!

DSC_0419

Här är Rufftaket plastat.

 

DSC_0424

Här syns det förberedelser till plastning på skarndäck samt första lagret topcoat på rufftaket.

Det som sker nu är ytterligare slipning/finjustering för att åter få en jämn yta för det sista lagret topcoat på hela däcket. Samt lite småplastning då det ska flyttas på en däcksgenomförning eller två.

Det är allt jobb imellan som tar tid, och vi lär oss mycket. Men en sak är säker. Jag köper aldrig en båt med teakdäck igen!
/Timoty Maersk Mckinney Möller

 

10 reaktion på “Däckrenovering del 2”

 1. Härligt jobbat. Tänker på er ibland då vi själva nästan flyttat ut till Mörudden och håller på att riva ut inredningen i vår båt.

  1. Kul och höra att man inte är den enda som sliter varje ledig sekund nu när säsongen snart börjar! Har ni börjat riva i fördäck något?

   1. Vi började riva fördäcket förra veckan ( 27 feb). Det ser ungefär likadant ut som på er båt. Tänkte vänta med babordssidan till nästa år men tar kanske allt nu när det såg så lätt ut för er……..

    1. Vad roligt! Eller nja. Tar man bit för bit så kan man ju alltid ta och skjuta upp en del till nästa år. Om det skulle ta längre tid än planerat, vara jätte o-kul, drabbas av matkoma, drabbats av en ovanligt kall vår som omöjliggör plastning etc etc

 2. Kul att man hittat denna blogg, detta skall bli kul att följa, håller själv på att renovera en Viggen och jag hittar mer och mer jobb. Lycka till framöver. // johan

  1. Grymt! Jo det finns inget stopp på ”Att göra listan”. Men det gäller att kunna skilja på vad som behövs, och vad som enbart är kosmetiskt om man måste prioritera har jag lärt mig… 🙂 Tack!

  1. Nja. Däcket som skulle varit klart för länge sedan är i stort sett färdigt.
   Kommer uppdatera inom de närmaste dagarna. Tidsplanen ändrad båda en och två gånger då vi numera insett att puts inte är prioriterat på långsegling 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *