Däcksrenovering Del 3

Gör man fel så får man göra om. Förhoppningsvis har man lärt sig av misstagen och gör rätt nästa gång. Men inte alltid. Klok som man blir efter man har gjort något så inser man även att man kunnat ”fuska” på vissa ställen, dvs inte behövt överarbeta varje lager man gör.

December till Mars har varit slitsamt, tråkigt jobb så som slipning, hundratals timmar av slipning, som inte är helt klar än heller.

Menmen. Pga min egen klantighet så är drösvis av bilder borta, så vi börjar med text.

Skarndäck plastades och målades med topcoat för att få en slipbar yta.

Orsaken till fukten på ruffdäcket var fallgenomförningarna genom sittbrunssargen som var VP-rör som var fastspacklade. Vilka självklart var spruckna. Nya rör plastades fast med polyester. (Hade fina bilder på detta jobb.)

Ventilerna togs bort då jag tänkt lägga topcoat på hela däcket. Samt byta dessa.

Sedan slipade vi båten noggrant för att göra mitt största misstag hittills. Lägga topcoat på hela båten. Dumt. Fast varför göra små misstag när man kan göra stora. Jag ska förklara.

I min hast att göra klart fort så öste jag på topcoat på hela däcket, medans Emmie febrilt blandade gelcoat, paraffinlösning och härdare så att hela lokalen blev vit, jämför med ett dagisbarn som vispar grädde för första gången. Jag rollade på för kung och fosterland allt eftersom Emmie’s blandningar härdade. Resultatet:  Gropig finish som var allt för tunn. När jag sedan skulle slipa upp glans så lyste glasfibern igenom. Bara att måla igen. Slutsats: Nu fick jag slipa allt samt lägga på ett till lager innan jag kunnat slipa upp högglans=dubbelt arbeta. Skulle ha lagt ett lager gelcoat innan jag blandade i paraffinlösningen. Eller rent ut sagt målat det med vanlig färg stället.

Till däcksyta valde vi färg som heter Interdeck, det känns som att den har helt OK grepp, det återstår att se hur bra den håller sedan. Emmies extrem säkra maskering och graciösa rollerhantering gav ruffdäcket en utomordentlig finish!

Nu är hela däcket klart, så när som slipning och puts runt sittbrunnssargarna vilket tas om vi hinner, finns mer viktiga saker att ta han om så vi ska segla båten, inte sälja… Samt att fästa ankarspelet, kutterstagsgenomförningen och pushpiten som måste lagas då vi backade in båten i en loftstomme som vi missade i verkstaden…

DSC_0009

Detaljputsning

 

DSC_0027

Säker frihandsmaskering

 

DSC_0029

60 meter maskeringstejp senare.

 

Instagram

2a strykningen. Fortfarande blött.

Instagram

Polerad Ruffsarg.

 

2015-03-01 18.03.13

Slutresultat med nylackade grabbräcken(fick göra om dem en extra gång då jag insåg att jag var tvungen att byta skruv i dem, när de redan var färdiga…)

2015-03-01 18.02.38

Fördäck med den specialdesignade ankarboxluckan.

 

2015-03-01 18.02.21

Ruffsargen med de nya tonade ventilerna, ska bli gött att kunna se ut ur båten, vilket inte gick att göra med originalrutorna från -78.

 

IMG_20150218_163631

Skillnad…

 

2015-03-01 18.04.16

Akterdäck utan slipad och polerad gelcoat.

IMG_20150216_160007

När allt genomgående så som bland annat 3 meter långa skotskenor med 57 stycken skruv styck osv var fastsatt så fick man börja sätta ihop inredningen igen! Här är innertaket som gulnat till med stil under åren, jämför den ljusa ytan med rutan där grabbräcket sitter…

Självklart så är det en massa mer som vi gjort också, samt anpassat och ändrat på. Men det får gå igenom opasserat. Så här med är däcksrenoveringen avslutat. Nu får vi äntligen gå på mer nödvändiga saker så som att laga en spricka i rodret, fina till lite grundskador, montera manlucka i dieseltanken för rengöring o.s.v! Putsen kommer inte bli klar i vår, men båten kommer åtminstone blir sjöduglig. Vilket är huvudsaken.

 

/ Thor Heyerdahl

5 reaktion på “Däcksrenovering Del 3”

  1. Härligt att kunna gå vidare från ett sånt stort skitjobbigt som däcksrenovering. Vi har inte heller polerat däcket som tyvärr blev lite skrovligt och fult. Men som du sagt, finish eller funktionalitet är det man har att välja på när tiden inte räcker till allt man vill göra. Grymt jobbat!

    1. Precis. Att få se lite direkta resultat av det man gör skadar ju inte.
      Dock stör det ju alltid lite om man målat upp en bild i huvudet hur resultatet ska bli.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *